Hygienici letos zkontrolovali již 7 382 stravovacích zařízení
Jednou ze základních povinností orgánů ochrany veřejného zdraví je zajištění ochrany spotřebitele z hlediska negativních dopadů na zdraví. Hygienici provádějí pravidelně kontroly nejen ve stravovacích zařízeních, ale také u předmětů běžného užívání (potraviny, kosmetické přípravky, ale také hračky, předměty a výrobky určené dětem do tří let), kdy pravidelně upozorňují na tzv. „nebezpečné výrobky“.
„V roce 2014 bylo v provozovnách stravovacích služeb provedeno celkem 26 120 kontrol a za období od ledna do konce dubna letošního roku jich proběhlo již 7 382,“ uvádí hlavní hygienik ČR Vladimír Valenta a dodává: “Nejvíce nedostatků bylo loni zjištěno v dodržování požadavků na provozní hygienu a jako problematická oblast se stále jeví neodpovídající stavebně-technický stav provozoven. V roce 2014 bylo nutné provozovnu uzavřít či pozastavit činnost ve 154 případech, v letošním roce je to již 79 případů. 2 372 osob pak bylo pak z provozu vyloučeno s podezřením na ohrožení veřejného zdraví vzhledem k tomu, že by mohli být zdrojem nákazy. V loňském roce bylo také vyhlášeno 154 nebezpečných výrobků a Česká republika se tak stala jedním z nejúspěšnějších členských států v záchytu nepotravinářských nebezpečných výrobků na trhu. Za zjištěná pochybení bylo uloženo 5 359 finančních sankcí v celkové výši 12.833.300,- Kč.“
Koncem roku 2014 proběhl také cílený úkol zaměřený na monitorování stravy v nemocnicích, porodnicích a zařízeních sociálních služeb. V rámci tohoto úkolu proběhlo šetření pestrosti a nabídky stravy celkem v 53 zařízení sociálních služeb a 33 zařízení zdravotnických služeb, z toho ve 25 porodnických odděleních vybraných nemocnic byly odebrány vzorky celodenní stravy. Kontrola se zaměřila na energetickou hodnotu celodenní stravy, obsah soli, bílkovin, tuků a sacharidů, ale i na nabídku a pestrost stravy.
„Z výsledků vyplývá, že strava je málo pestrá, opakuje se nabídka zejména u snídaní a večeří. Často obsahuje zvýšený obsah soli či nesprávný poměr základních živin s větším obsahem sacharidů. Ve čtvrtině případů byla také zaznamenána nízká energetická hodnota. Výsledky byly konzultovány s řediteli zařízení a byla jim dána příslušná doporučení, zejména zařazení většího množství čerstvé zeleniny, vhodných mléčných výrobků a například celozrnného pečiva nebo ryb,“ shrnuje ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček.
Předmětný úkol je pilotním projektem, který bude v průběhu roku 2015 nadále pokračovat s využitím zkušeností z tohoto šetření.
Podrobné výsledky kontrol orgánů ochrany veřejného zdraví, přehled udělených sankcí a prezentaci hlavního hygienika naleznete v přílohách tiskové zprávy MZCR:
http://www.mzcr.cz/dokumenty/hygienici-letos-zkontrolovali-jiz-7-382-stravovacich-zarizeni-_10283_1.html
Odbor komunikace s veřejností
27.05.2015 (autor Redakce)
Související
vydáno 26.02.2024
VZP bude provádět výměnu průkazů pojištěnce. Nový průkaz s platností na dalších 10 let obdrží pojištěnci, kterým v roce 2024 vyprší platnost stávajícího průkazu, do svých poštovních schránek, a to nejpozději měsíc před koncem platnosti. O průkaz proto není nutné žádat, VZP je bude rozesílat automaticky. Celkem se...
Téma: Zdravotnictví
vydáno 05.12.2023
VZP od ledna 2024 sjednocuje podmínky a termíny pro čerpání příspěvků z fondu prevence. Zjednodušená pravidla, která budou platit pro všechny typy příspěvků, umožní klientům snadnější orientaci v celém systému nabízených programů a menší chybovost při podávání žádostí o proplacení příspěvků.
Téma: Zdravotnictví
vydáno 27.11.2023
Kyberpodvodníci zkouší stále nové triky, momentálně lákají důvěřivce na finanční příspěvek z fondu prevence. Po příjemci zprávy vyžadují zejména přístupová hesla k bankovním účtům. Slibují až několik tisíc korun. VZP proto znovu varuje, aby lidé takové zprávy ignorovali.
Téma: Právo a zákony / Zdravotnictví