Veterinární inspektoři zahájili kontroly prodejců vánočních kaprů

Inspektoři Státní veterinární správy (SVS) budou v nadcházejících dnech podobně jako každoročně kontrolovat pouliční prodejce vánočních kaprůProdejci letos nahlásili v rámci celé ČR téměř 3 000 prodejních míst, což je více než v předchozích letech. Při kontrolách se inspektoři jako obvykle zaměří jak na zacházení s živými rybami, tak na dodržování pravidel legislativy při jejich usmrcováni. Kontrolovány budou také hygienické podmínky prodeje.

Aby bylo možné ze strany SVS naplánovat kontroly prodejců, je třeba získat přehled, kolik stánků s kapry se na území ČR objeví. Proto mají prodejci povinnost nejpozději sedm dní před zahájením prodeje nahlásit příslušné krajské veterinární správě místo prodeje. Letos by se nejvíce stánků s kapry mělo objevit v Jihomoravském kraji, na který letos připadá téměř třetina ze všech prodejních míst v ČR, Na pomyslném druhém místě je letos Středočeský a na třetím místě Moravskoslezský kraj, v každém z nich prodejci nahlásili bezmála 300 prodejních míst. V hlavním městě nahlásili prodejci zhruba 210 míst.

Před loňskými Vánoci veterinární inspektoři zkontrolovali přes 830 prodejních míst. Zhruba ve dvou procentech kontrol zjistili inspektoři nějakou závadu (v roce 2019 to byly čtyři procenta kontrol). Nejčastějším nedostatkem bylo podobně jako v předchozích letech nenahlášení prodejního místa příslušné krajské veterinární správě, následovala pochybení v hygieně prodeje (11) a objevilo se několik případů problémů s welfare (5).

„Z dlouhodobého hlediska se úroveň prodeje vánočních kaprů zlepšuje. Domnívám se, že je to, jak díky osvětě, tak díky důslednému veterinárnímu dozoru, který se zaměřuje především na problémové prodejce z předchozích let,“ uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád. Před zahájením prodeje jsou prodejci povinni seznámit se s požadavky na samostatná prodejní místa a pravidly pro prodej živých ryb a s doporučeními pro osoby provádějící porážení ryb při prodeji.

Při kontrolách veterinární inspektoři standardně sledují, zda veškeré činnosti spojené s prodejem ryb probíhají v odpovídajících hygienických podmínkách. Kontrolována jsou také pravidla welfare, zejména, jestli mají ryby dostatek kyslíku a zda prodejci nepřeplňují kádě. Na každém stánku musí být k dispozici povinná výbava, do níž patří nože, palička na omračování ryb a stěrky. Pracovní plocha musí jít snadno čistit a dezinfikovat. Usmrcování ryb nesmí probíhat v rozporu se zákonem na ochranu zvířat proti týrání. Odpad ve formě vnitřností z kuchaných ryb musí být schraňován v určených a označených nádobách a následně předán osobě, která je krajskou veterinární správou schválena k zacházení s takovými odpady. V posledních několika letech SVS ve zvýšené míře kontroluje také, zda nedochází k zneužívání chráněných značení a tím ke klamání spotřebitelů.


Téma: Zemědělství, Zdroj: Ministerstvo zemědělství, Obrázek: Pixabay
21.12.2021 (autor Redakce)



Související

SVS před Vánoci zkontrolovala takřka 900 prodejců kaprů

vydáno 13.01.2022

Závadu zjistila u 3 procent z nich.

Téma: Ochrana spotřebitele / Zemědělství

Na první hektary získají zemědělci vyšší podporu

vydáno 12.01.2022

Na redistributivní platbu, tedy platbu na první hektary, půjde 23 procent z celkového rozpočtu na přímé platby v novém programovém období Společné zemědělské politiky.

Téma: Podnikání / Zemědělství

Podmínky chovu zvířat vyžadující zvláštní péči

vydáno 22.12.2021

Chovatelé jedovatých hadů a krokodýlů získají jasná pravidla. Nová vyhláška upravuje obecné podmínky chovu i ostatních zvířat vyžadující zvláštní péči.

Téma: Právo a zákony / Zemědělství


www.statnisprava.cz
© Copyright 2000 - 2022, všechna práva vyhrazena - European Business Enterprise, a.s., Masarykovo nám. 14, Říčany
Firma je zapsána v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 8892, IČ 25130382, DIČ CZ25130382
E-mail: info@ebe.cz