Téměř polovina hodnocených ledů do nápojů v restauracích nesplnila zdravotní a hygienické limity

Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) se při kontrole provozoven společného stravování v roce 2017 zaměřili mj. na kontrolu mikrobiologických požadavků u nabízených pokrmů, surovin a kuchyňských a výrobních zařízení. Cílem kontrol bylo ověřit, zda přítomnost patogenních organismů  nepřekračuje povolené limity. Mezi sledované parametry náležel výskyt bakterií Listeria monocytogenes, Salmonella, Escherichia coli, norovirů, hepatitidy A a dalších patogenů.

Výsledky kontrolní akce ukázaly, že významná část provozovatelů hrubě podceňuje hygienickou praxi při výrobě ledu do nápojů a dezinfekci výrobníků ledu. Téměř polovina hodnocených vzorků ledu do nápojů nesplňovala hygienické nebo zdravotní limity. Analýza zde prokázala nevyhovující hodnoty pro Escherichia coli, enterokoky, koliformní bakterie a počty kolonií při 22oC a 36oC.

Inspektoři vzorky ledů do nápojů odebrali v restauracích, pivnicích, barech, cukrárnách, rychlém občerstvení, hernách a dalších provozech společného stravování. Dotčeným provozovatelům inspektoři nařídili, aby provedli důkladnou dezinfekci výrobníků ledu a následně aby nechali provést mikrobiologický rozbor ledu v akreditované laboratoři na vlastní náklady. V odůvodněných případech nařídili inspektoři aktualizaci Sanitačního řádu podniku, případně zapracování zásad HACCP.

S předmětnými provozovateli zahájí SZPI správní řízení o uložení pokuty. Vzhledem k velmi neuspokojivým výsledkům bude Potravinářská inspekce v těchto kontrolách pokračovat v nesnížené intenzitě i během roku 2018.


12.01.2018 (autor Redakce)



Související

SZIF upozorňuje na konec termínu pro doložení dokladů na některá opatření v rámci Jednotné žádosti

vydáno 17.01.2018

Státní zemědělský intervenční fond (SZIF, Fond) připomíná žadatelům, že 31. leden 2018 je posledním termínem pro dodání potřebných dokladů u některých dotací v rámci Jednotné žádosti 2017. Jejich doložení je nutné u Podpory na produkci brambor určených pro výrobu škrobu, Podpory na produkci ovocných druhů s vysokou a...

Téma: Zemědělství

Předběžná přihláška do projektu Poznej svého farmáře na rok 2018

vydáno 16.01.2018

Projekt Poznej svého farmáře je sérií poznávacích akcí pro širokou veřejnost, které mají za cíl podporu malých a středních farmářů a zároveň se snaží zvýšit zájem o kvalitní a lokální potraviny.

Téma: Zemědělství

SPÚ umí čerpat evropské dotace

vydáno 16.01.2018

V roce 2017 došlo k navýšení využití finančních prostředků na realizacepozemkových úprav. Oproti původnímu plánu Státní pozemkový úřad vyčerpal z evropských fondů (Program rozvoje venkova) o 100 milionů korun více.

Téma: Zemědělství

Anketa

Byl Vám již vystaven eRecept?

ano  108
ne  87
nevím, co to je  30

Hlasovalo 225 návštěvníků.


www.statnisprava.cz
© Copyright 2000 - 2018, všechna práva vyhrazena - European Business Enterprise, a.s., Masarykovo nám. 14, Říčany
Firma je zapsána v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 8892, IČ 25130382, DIČ CZ25130382
E-mail: info@ebe.cz