Úvodní stránka

SZPI rozšiřuje službu spotřebitelům - uzavřené provozovny jsou nově na webu Potraviny na pranýři

 

Tisková zpráva - Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) od dnešního dne zpřístupňuje na portálu Potraviny na pranýři přehled provozoven, které inspekce uzavřela pro závažné porušení hygienických předpisů. Jde o logický krok navazující na rozšíření kontrolních kompetencí SZPI o provozovny společného stravování - restaurace, bary, vinotéky, rychlé občerstvení a další – od 1. 1. 2015. Inspekce na portálu nyní zveřejňuje všechny uzavřené provozovny v kompetenci SZPI. Kromě provozů společného stravování jde i o prodejny potravin a výrobní potravinářské provozy. Databáze je naplněna daty o uzavřených provozech od počátku roku 2015.

„Zveřejnění přehledu provozoven, které nedodržují hygienické předpisy nebo mají závažné nedostatky ohrožující zdraví, je dalším krokem směrem k větší ochraně spotřebitelů,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka. Stejně jako u dosud zveřejněných nevyhovujících potravin na webu Potraviny na pranýři, u každé provozovny jsou zde uvedeny veškeré podstatné informace pro orientaci spotřebitele – adresa provozovny, obecný (místní) název, typ pochybení, datum uzavření a znovuotevření provozovny (po SZPI potvrzeném odstranění závad) a další informace, přičemž spotřebitelé mohou nalézt problematické provozovny ve svém okolí i prostřednictvím interaktivní mapy.

„Cílem nové služby na portálu Potraviny na pranýři je posílit informování spotřebitelů a současně přispět k rovným konkurenčním podmínkám. Dalším významným efektem je prevence,“ uvedl Martin Klanica, ústřední ředitel SZPI.

Na základě nových kompetencí SZPI uskutečnila od 1. 1. do 31. 3. 2015 celkem 3 170 kontrol v provozovnách společného stravování a u téměř 1/3 kontrol zaměřených na hygienu inspekce zaznamenala závažné porušení předpisů. Zejména šlo o zanedbaný úklid kuchyně a skladů potravin s nánosy prachu, mastnoty a zbytků potravin, zaplísnění prostor, výskyt hlodavců a myšího trusu, nefungující chladicí zařízení, skladování potravin v nevhodných prostorách, absence přívodu teplé vody a další nedostatky potenciálně ohrožující zdraví spotřebitelů.

U 55 provozoven společného stravování bylo porušení elementárních povinností důvodem k dočasnému uzavření provozovny nebo části prostor. Ve stejném období SZPI mimo segment společného stravování - zejména maloobchodní prodejny - uzavřela 13 provozoven. Podniky společného stravování tedy představovaly přes 80 % všech uzavřených provozoven, což signalizuje závažné problémy se znalostí a plněním základních hygienických požadavků u určité části provozovatelů společného stravování. Cílem aktivit SZPI je ochrana spotřebitele a účinné vymáhání práva a zároveň dialog a osvěta mezi provozovateli.

Nová služba je přirozenou evolucí projektu Potraviny na pranýři, který odstartoval v roce 2012:
http://www.potravinynapranyri.cz/

02.04.2015 (autor Redakce)


Související
 

Hasicí přístroj by měl hasit

vydáno 11.01.2017

Hasicí přístroje jsou důležitým bezpečnostním protipožárním prostředkem. Na jejich rychlém a funkčním použití často závisí i záchrana lidského života. Na kontrolu jednoho z nejrozšířenějších typů hasicího přístroje v ČR se zaměřila kontrola České obchodní inspekce. Jednalo se o práškový hasicí přístroj, který je díky...

Téma: Ochrana spotřebitele

V ČR bylo potvrzeno ohnisko ptačí chřipky

vydáno 04.01.2017

Státní veterinární správa České republiky informovala Ministerstvo zdravotnictví o záchytu případů vysoce patogenní ptačí chřipky, která primárně postihuje volně žijící ptáky a chovy drůbeže. „U tohoto typu chřipky nebyl dosud zaznamenán přenos na člověka. I přesto jsou lidé, kteří se mohli dostat do kontaktu s...

Téma: Zdravotnictví / Zemědělství a potravinářství

Med od českých včelařů je bezpečný a kvalitní

vydáno 04.01.2017

Státní veterinární správa (SVS) uskutečnila v průběhu druhého pololetí loňského roku mimořádnou kontrolní akci zaměřenou na významné tuzemské včelaře – producenty medu. V rámci akce bylo odebráno 72 vzorků medu. Všechny vzorky byly podrobeny smyslovému posouzení v laboratoři. V případech, kde včelař v průběhu roku...

Téma: Ochrana spotřebitele / Zemědělství a potravinářství

Anketa
 

Dali jste si novoroční předsevzetí?

Hlasovalo 149 návštěvníků.


www.statnisprava.cz
© Copyright 2000 - 2017, všechna práva vyhrazena - European Business Enterprise, a.s., Masarykovo nám. 14, Říčany
Firma je zapsána v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 8892, IČ 25130382, DIČ CZ25130382
E-mail: info@ebe.cz