SVS zkontrolovala od začátku roku přes 6200 provozoven stravovacích služeb

Státní veterinární správa (SVS) provedla od začátku letošního roku do konce uplynulého týdne celkem 6 243 kontrol zařízení stravovacích služeb. U 15 % z nich byly zjištěny závady. Nejčastěji se týkaly sledovatelnosti potravin. Výrazně vyšší podíl závad než v ostatních regionech vykazují provozovny v Praze, kde byly zjištěny závady přibližně u třetiny provedených kontrol. Novou kompetenci kontrolovat zařízení stravovacích služeb, respektive prostory, kde se v nich zachází s potravinami živočišného původu, má SVS od ledna.

V hlavním městě skončilo zjištěním závady 34 % kontrol. Na pomyslném druhém místě z tohoto pohledu se umístil Pardubický kraj (21 %) a třetí Vysočina (18 %). Při jedné kontrole může být zjištěno více závad. Jejich celkový počet tak přesáhl 2 200. Sledovatelnosti se týkalo 19 % z nich, druhým nejčastějším problémem bylo označování a balení potravin (16 %). Následovalo skladování surovin a potravin (10 %), stejný podíl mělo také nedodržení spotřebních lhůt. Celková výše navržených pokut přesáhla 3 miliony Kč.

V řadě případů byly v provozovnách zjištěny zcela nevyhovující podmínky, zejména z pohledu hygieny. Ve 115 případech proto SVS předala na základě zjištění při kontrole podnět k prošetření příslušnému orgánu ochrany veřejného zdraví nebo inspektorátu Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Podnět v řadě případů vedl k uzavření provozovny.

Z posledních týdnů lze namátkou jmenovat například restauraci Barandov v Hrádku nad Nisou. Během kontroly provedené Krajskou veterinární správou pro Liberecký kraj zde byly zjištěny stavebně technické závady zahrnující opadanou omítku, dveře nedoléhající k prahu či zednicky nezačištěnou zeď v kuchyni s obnaženými cihlami. Na podlaze kuchyně byl navíc myší trus. Na základě kontrolních zjištění pozastavily inspektorky ihned zpracování živočišných produktů a jejich uvádění do oběhu. Navržená pokuta se pohybuje v řádech desítek tisíc. Provozovatel restauraci ihned uzavřel, objednal deratizační firmu a zedníka. Jelikož opětovná kontrola zjistila nápravu stavu, bylo pozastavení zpracovávání živočišných produktů zrušeno.

V restauraci Oáza ve Starých Křečanech zjistili úřední veterinární lékaři 17. června neodpovídající hygienické podmínky. Podlaha i technologická zařízení byla špinavá a mastná, některá zařízení byla pokryta rostoucí plísní. Nehygienicky byly uloženy také pracovní pomůcky a nástroje. Případ byl proto předán k došetření příslušnému orgánu ochrany veřejného zdraví. Ten zde 23. června provedl kontrolu, během níž zjistil tak zásadní závady, že nařídil do doby jejich odstranění pozastavení činnosti restaurace.

Z jiného soudku bylo zjištění v provozovně v Campu Pod Kaštany v Morávce. Kontrola zde zjistila, že provozovatel zde jako smažený sýr prodával obalenou „náhražku“ v podobě výrobku obsahující kromě živočišného také rostlinný tuk. Provozovateli byla navržena pokuta a případ byl předán dál.


Mgr. Petr Pejchal
Tiskový mluvčí SVS


Téma: Zemědělství a potraviny, Zdroj: Státní veterinární správa, Logo: státní veterinární správa
27.07.2015 (autor Redakce)



Související

Startuje Jednotná žádost 2017

vydáno 11.04.2017

Ode 10. dubna mohou zemědělci podávat Jednotnou žádost pro rok 2017. Poslední řádný termín pro jejich příjem končí v pondělí 15. května. Podáním Jednotné žádosti udělají každoročně čeští zemědělci první krok za dotacemi Přímých plateb a neprojektových opatření Programu rozvoje venkova. Administraci loňských žádostí...

Téma: Zemědělství a potraviny

Riziko varroázy je v ČR stále aktuální

vydáno 11.04.2017

V rámci každoročního plošného sledování úrovně výskytu původce onemocnění varroázy (roztoče kleštíka včelího) ve včelstvech v ČR bylo letos odebráno a vyšetřeno téměř 60 000 vzorků. Z výsledků tohoto monitoringu je patrné, že počet včelstev zcela bez roztočů se snížil z loňských 50 na 37 procent. Naopak podíl vzorků...

Téma: Zemědělství a potraviny

Startuje 4. kolo Programu rozvoje venkova

vydáno 06.04.2017

Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) přijímá žádosti ke 4. kolu Programu rozvoje venkova 2014–2020 (PRV). Jarní kolo podpoří investice do zemědělských a lesnických podniků a také inovace a projekty spolupráce za více než 1,7 miliardy korun. Zájemci o dotace mohou žádat na projekty v rámci třinácti operací.

Téma: Zemědělství a potraviny

Anketa

Domníváte se, že je vhodné soužití dvou a více generací v jedné domácnosti?

ano  14
ne  41

Hlasovalo 55 návštěvníků.


www.statnisprava.cz
© Copyright 2000 - 2017, všechna práva vyhrazena - European Business Enterprise, a.s., Masarykovo nám. 14, Říčany
Firma je zapsána v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 8892, IČ 25130382, DIČ CZ25130382
E-mail: info@ebe.cz