Úvodní stránka

SVS nařídila stáhnout zásilku tuňáka ze Španělska

 

Státní veterinární správa (SVS) nařídila stáhnout z trhu zásilku zmražených filet z tuňáka žlutoploutvého ze Španělska kvůli zvýšenému obsahu histaminu. SVS informaci o přítomnosti závadné ryby na českém trhu obdržela prostřednictvím systému rychlého varování RASFF. Celkem bylo do ČR dodáno více než 300 kg ryby. Při kontrole u příjemce v Chrášťanech u Prahy, provedené 23. května 2016, bylo zjištěno, že sklad dosud opustila nadpoloviční většina zásilky. V současné době je prodané zboží stahováno od odběratelů. Po dokončení stahování bude rybí maso vráceno do země původu, nebo neškodně zlikvidováno. Za uvedení závadného produktu na trh hrozí pokuta až 50 milionů korun.

Do firmy z Chrášťan u Prahy zabývající se především zásobováním gastronomických zařízení, byly dle oznámení RASFF dodány v průběhu března a dubna celkem dvě dodávky filet z tuňáka v celkovém množství 303,85 kg. Veterinární kontrola 23. května 2016 zjistila, že prodáno (v převážně většině registrovaným odběratelům) bylo 182,43 kilogramů výrobku. Distribuci zbývajících 121,42 kilogramů filet kontrolovaný subjekt pozastavil na základě předchozí informace od dovozce, jímž byla italská firma. Maso bylo v době kontroly již umístěno na samostatné paletě a označeno štítkem „Neexpedovat“. V současné době probíhá stahování produktu od firem, které výrobek odebraly.

Histamin patří mezi tzv. biogenní aminy. Vzniká působením bakterií z aminokyseliny histidinu. V nízkých koncentracích jsou biogenní aminy přirozenou složkou řady potravin. Histamin se vyskytuje v určitém množství přirozeně i v lidském těle. Nadměrný obsah histaminu v potravinách však může způsobit onemocnění, provázené svěděním kůže, bolestí hlavy, poklesem krevního tlaku a kožní vyrážkou. Tuňák patří mezi druhy ryb, u nichž je riziko nadměrného množství nejvyšší. Riziko roste především při nedostatečném zchlazení ulovených ryb, nesprávném skladování či nevhodné tepelné úpravě. Z výše uvedených důvodů evropská legislativa stanovuje maximální množství látky u vybraných druhů ryb. SVS dodržování tohoto limitu v rybách v rámci státního veterinárního dozoru pravidelně kontroluje.


Mgr. Petr Pejchal
tiskový mluvčí SVS

Téma: Ochrana spotřebitele, Zdroj: Státní veterinární správa, Ilustrační obrázek: Wikilmages
30.05.2016 (autor Redakce)


Související
 

Stažení rizikové šarže čokolády Milka

vydáno 01.12.2016

Na základě podnětu spotřebitele přistoupila společnost Mondelez Czech Republic s.r.o. ke stažení rizikové šarže tabulkové mléčné čokolády Milka Hazelnut v balení 100 g. Předmětná výrobní šarže OOA0663132 s označením data minimální trvanlivosti do 5/5/2017 již byla dle sdělení společnost Mondelez Czech Republic s.r.o....

Téma: Ochrana spotřebitele

Na co si dát pozor na adventních trzích v sousedních zemích

vydáno 01.12.2016

Mnozí Češi se chystají na adventní trhy ve Vídni, Drážďanech a jiných místech sousedních zemí. Jaké problémy provázejí stánkový prodej v Německu, Rakousku, Polsku či na Slovenku a jaké triky používají tamní prodejci i kapesní zloději, informuje síť Evropských spotřebitelských center.

Téma: Ochrana spotřebitele

Vláda schválila změnu zákona o posuzování shody stanovených výrobků při jejich dodávání na trh

vydáno 30.11.2016

Vláda schválila adaptační předpis v oblasti lanových drah, osobních ochranných prostředků a spotřebičů plynných paliv.

Téma: Právo a zákony

Anketa
 

Kolik korun letos plánujete utratit za vánoční dárky?


www.statnisprava.cz
© Copyright 2000 - 2016, všechna práva vyhrazena - European Business Enterprise, a.s., Masarykovo nám. 14, Říčany
Firma je zapsána v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 8892, IČ 25130382, DIČ CZ25130382
E-mail: info@ebe.cz