Solme s rozumem, vyzývá Hlavní hygienik ČR v rámci stejnojmenné kampaně

Lékaři dlouhodobě upozorňují, že nadbytek soli v jídle ohrožuje naše zdraví a zatěžuje především ledviny a oběhový systém. Sůl je životně důležitá, ovšem v České republice se dnes její konzumace pohybuje okolo 15-16 gramů za den, což několikanásobně převyšuje doporučení Světové zdravotnické organizace (WHO), které činí pro dospělého 5 g soli denně. Češi překonávají i evropský průměr, kde se spotřeba soli průměrně pohybuje mezi 8 a 12 gramy na den a například v Německu, Rakousku a Švýcarsku se podařilo konzumaci soli snížit na 6 gramů. K pokrytí nutné potřeby soli v organismu by ale stačily i 2 gramy denně.

„Ministerstvo zdravotnictví na rizika plynoucí z nadměrné konzumace soli opakovaně upozorňuje. Jedná se především o vysoký krevní tlak, náhlé mozkové příhody nebo infarkt myokardu. Proto se připojujeme k mezinárodní akci „World Salt Awareness Week“. V rámci kampaně „Solme s rozumem“ vydávám Výzvu všem, kteří mohou přispět k boji proti nadměrné konzumaci soli. Cílí například na školní jídelny, restaurace, výrobce potravin, ale samozřejmě i na širokou veřejnost,“ říká Hlavní hygienik ČR Vladimír Valenta.


Pro představu – zarovnaná kávová lžička představuje přibližně 5 g soli. U dětí se doporučují dávky ještě mnohem nižší. Podle odhadů ovšem až 80 % kojenců v ČR dostává už v prvním roce života ve výživě více soli, než je doporučeno. V batolecím věku pak přijímá nadměrné množství soli až 95 % dětí. Na slanou chuť si přitom zvykáme již v útlém věku a tento návyk dále ovlivňuje naše chuťové preference v dospělosti. Jelikož 75–80% soli přijímáme v potravinách a surovinách, které nakupujeme, hrají zde nezastupitelnou roli také výrobci potravin. Důležité je rovněž naučit se s chutěmi pracovat při přípravě pokrmů, ať již v domácnostech, restauracích nebo školních jídelnách.

Výzva, kterou naleznete v příloze této tiskové zprávy, obsahuje konkrétní doporučení a podpůrné mechanismy ke snížení spotřeby soli. „Věřím, že společnými silami dosáhneme postupného snižování obsahu soli v potravinách a podpoříme zdravé návyky ve spotřebě soli u každého z nás,“ uzavírá Vladimír Valenta.

Výzva Hlavního hygienika ČR

Nadbytek soli je jedním ze zásadních faktorů pro vznik a rozvoj vysokého krevního tlaku a souvisejících zdravotních komplikací, jakými jsou náhlé mozkové příhody, srdeční infarkty či osteoporóza. Konkrétní příklady z ostatních zemí EU ukazují, že při spolupráci napříč celou společností je možné příjem soli v populaci postupně snižovat.
Vzhledem k tomu, že současný příjem soli v České republice trojnásobně převyšuje doporučený optimální denní příjem a sůl nadměrně konzumují také děti, obracím se s výzvou k nastartování a následnému rozvoji soustavných aktivit na podporu zdraví a prevenci nemocí v oblasti snížení konzumace soli. Co pro to mohou jednotlivé subjekty udělat?

  • Školy a školská zařízení (jídelny, bufety, automaty):
  • posilujte schopnosti dětí při výběru a nakládání s potravinami, včetně hodin vaření;
  • zařaďte do vyučovacích hodin v prvouce, chemii nebo biologii informaci o maximálním doporučeném příjmu soli 5 g denně a potravinách, které jí obsahují nejvíce;
  • jděte příkladem, odstraňte v jídelnách slánky ze stolů (i u dospělých strávníků);
  • omezte používání předpřipravených ingrediencí a směsí, vařte z čerstvých surovin;
  • čtěte obaly výrobků, kolik % soli obsahují, abyste nekupovali jen „drahou sůl“ (např. směsi sušené zeleniny);
  • nahrazujte sůl jinými přísadami, bylinkami;
  • kontrolujte obsah soli v potravinách nabízených dětem ve školním bufetu nebo automatu;
  • informujte na třídních schůzkách o tom, že jste se připojili k výzvě MZ a o rizicích nadměrného solení.
 
  • Restaurace, fast-foody, provozovny hromadného stravování, jídelny ve zdravotnických zařízeních a zařízeních sociální péče:
  • omezte obsah soli v nabízených pokrmech;
  • vždy aktivně nabízejte i nesolenou/méně slanou variantu;
  • omezte používání předpřipravených ingrediencí a směsí, vařte z čerstvých surovin;
  • nahrazujte sůl jinými přísadami, bylinkami;
  • prezentujte, jak se snažíte sůl snižovat a jaké jsou v této oblasti vaše dlouhodobé plány;
  • nabízejte vedle pitné vody více variant neslazených nápojů.
 
  • Výrobci potravin:
  • zapojte se do kampaně, podporujte snižování soli v potravinách změnou receptur;
  • formulujte v této oblasti vlastní závazky a staňte se tak hnacím motorem změn.
 
  • Rodiny s dětmi:
  • věnujte čas přípravě domácích pokrmů;
  • vařte se svými dětmi;
  • vařte z čerstvých surovin;
  • omezte při vaření a jídle sůl, nahrazujte ji jinými přísadami, bylinkami.
 
  • Každý z nás:
  • naučme se vyčíst obsah soli/sodíku z obalů potravin;
  • mysleme na svoje stravování a udělejme si čas na přípravu jídla;
  • nekupujme pečivo posypané solí;
  • v restauraci žádejme méně slaná jídla.

 K výzvě se připojte na  www.mene-solit.cz.

Za rok budeme mít opět možnost zhodnotit, co všechno se nám v této oblasti povedlo, a naplánovat další cíle.
 

Těším se na spolupráci!
MUDr. Vladimír Valenta, Ph. D.
Hlavní hygienik ČR

Více informací najdete na www.mzcr.cz a www.szu.cz

Pro více informací kontaktujte Ministerstvo zdravotnictví ČR, tel.: 224 972 166,
Odbor komunikace s veřejností, e-mail: tisk@mzcr.cz

25.02.2016 (autor Redakce)



Související

Alkohol není lék!

vydáno 20.04.2017

„Nemůžeme dále mlčet a musíme reagovat na množící se články a mediální výstupy, které informují o významné prospěšnosti nebo dokonce léčivém působení alkoholu. Prosím čtěme tato sdělení s rezervou, ke které nás vybízí zdravý rozum,“ varovala na úvod tiskové konference (19. 4. 2017) náměstkyně ministra zdravotnictví...

Téma: Zdravotnictví

Navýšení plateb za státní pojištěnce umožní zvýšit příjmy zdravotníků i zlepšit vybavení nemocnic

vydáno 11.04.2017

„Více peněz, které stát nařízením vlády zaplatí za státní pojištěnce, nám umožní nejen příští rok opět zvýšit platy a mzdy ve zdravotnictví o slibovaných 10 procent, ale také financovat investice do oblasti moderních diagnostických a terapeutických metod v nemocniční i ambulantní sféře. Obojí patří mezi priority...

Téma: Zdravotnictví

Některé šarže léku EPIPEN A EPIPEN JUNIOR mohou být závadné

vydáno 07.04.2017

SÚKL důrazně upozorňuje všechny pacienty, kteří používají léčivý přípravek EPIPEN 300 MIKROGRAMŮ a EPIPEN JR. 150 MIKROGRAMŮ, aby si zkontrolovali šarže, některé mohou být závadné.

Téma: Zdravotnictví

Anketa

Domníváte se, že je vhodné soužití dvou a více generací v jedné domácnosti?

ano  31
ne  97

Hlasovalo 128 návštěvníků.


www.statnisprava.cz
© Copyright 2000 - 2017, všechna práva vyhrazena - European Business Enterprise, a.s., Masarykovo nám. 14, Říčany
Firma je zapsána v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 8892, IČ 25130382, DIČ CZ25130382
E-mail: info@ebe.cz