Úvodní stránka

Solme s rozumem, vyzývá Hlavní hygienik ČR v rámci stejnojmenné kampaně

 

Lékaři dlouhodobě upozorňují, že nadbytek soli v jídle ohrožuje naše zdraví a zatěžuje především ledviny a oběhový systém. Sůl je životně důležitá, ovšem v České republice se dnes její konzumace pohybuje okolo 15-16 gramů za den, což několikanásobně převyšuje doporučení Světové zdravotnické organizace (WHO), které činí pro dospělého 5 g soli denně. Češi překonávají i evropský průměr, kde se spotřeba soli průměrně pohybuje mezi 8 a 12 gramy na den a například v Německu, Rakousku a Švýcarsku se podařilo konzumaci soli snížit na 6 gramů. K pokrytí nutné potřeby soli v organismu by ale stačily i 2 gramy denně.

„Ministerstvo zdravotnictví na rizika plynoucí z nadměrné konzumace soli opakovaně upozorňuje. Jedná se především o vysoký krevní tlak, náhlé mozkové příhody nebo infarkt myokardu. Proto se připojujeme k mezinárodní akci „World Salt Awareness Week“. V rámci kampaně „Solme s rozumem“ vydávám Výzvu všem, kteří mohou přispět k boji proti nadměrné konzumaci soli. Cílí například na školní jídelny, restaurace, výrobce potravin, ale samozřejmě i na širokou veřejnost,“ říká Hlavní hygienik ČR Vladimír Valenta.


Pro představu – zarovnaná kávová lžička představuje přibližně 5 g soli. U dětí se doporučují dávky ještě mnohem nižší. Podle odhadů ovšem až 80 % kojenců v ČR dostává už v prvním roce života ve výživě více soli, než je doporučeno. V batolecím věku pak přijímá nadměrné množství soli až 95 % dětí. Na slanou chuť si přitom zvykáme již v útlém věku a tento návyk dále ovlivňuje naše chuťové preference v dospělosti. Jelikož 75–80% soli přijímáme v potravinách a surovinách, které nakupujeme, hrají zde nezastupitelnou roli také výrobci potravin. Důležité je rovněž naučit se s chutěmi pracovat při přípravě pokrmů, ať již v domácnostech, restauracích nebo školních jídelnách.

Výzva, kterou naleznete v příloze této tiskové zprávy, obsahuje konkrétní doporučení a podpůrné mechanismy ke snížení spotřeby soli. „Věřím, že společnými silami dosáhneme postupného snižování obsahu soli v potravinách a podpoříme zdravé návyky ve spotřebě soli u každého z nás,“ uzavírá Vladimír Valenta.

Výzva Hlavního hygienika ČR

Nadbytek soli je jedním ze zásadních faktorů pro vznik a rozvoj vysokého krevního tlaku a souvisejících zdravotních komplikací, jakými jsou náhlé mozkové příhody, srdeční infarkty či osteoporóza. Konkrétní příklady z ostatních zemí EU ukazují, že při spolupráci napříč celou společností je možné příjem soli v populaci postupně snižovat.
Vzhledem k tomu, že současný příjem soli v České republice trojnásobně převyšuje doporučený optimální denní příjem a sůl nadměrně konzumují také děti, obracím se s výzvou k nastartování a následnému rozvoji soustavných aktivit na podporu zdraví a prevenci nemocí v oblasti snížení konzumace soli. Co pro to mohou jednotlivé subjekty udělat?

  • Školy a školská zařízení (jídelny, bufety, automaty):
  • posilujte schopnosti dětí při výběru a nakládání s potravinami, včetně hodin vaření;
  • zařaďte do vyučovacích hodin v prvouce, chemii nebo biologii informaci o maximálním doporučeném příjmu soli 5 g denně a potravinách, které jí obsahují nejvíce;
  • jděte příkladem, odstraňte v jídelnách slánky ze stolů (i u dospělých strávníků);
  • omezte používání předpřipravených ingrediencí a směsí, vařte z čerstvých surovin;
  • čtěte obaly výrobků, kolik % soli obsahují, abyste nekupovali jen „drahou sůl“ (např. směsi sušené zeleniny);
  • nahrazujte sůl jinými přísadami, bylinkami;
  • kontrolujte obsah soli v potravinách nabízených dětem ve školním bufetu nebo automatu;
  • informujte na třídních schůzkách o tom, že jste se připojili k výzvě MZ a o rizicích nadměrného solení.
 
  • Restaurace, fast-foody, provozovny hromadného stravování, jídelny ve zdravotnických zařízeních a zařízeních sociální péče:
  • omezte obsah soli v nabízených pokrmech;
  • vždy aktivně nabízejte i nesolenou/méně slanou variantu;
  • omezte používání předpřipravených ingrediencí a směsí, vařte z čerstvých surovin;
  • nahrazujte sůl jinými přísadami, bylinkami;
  • prezentujte, jak se snažíte sůl snižovat a jaké jsou v této oblasti vaše dlouhodobé plány;
  • nabízejte vedle pitné vody více variant neslazených nápojů.
 
  • Výrobci potravin:
  • zapojte se do kampaně, podporujte snižování soli v potravinách změnou receptur;
  • formulujte v této oblasti vlastní závazky a staňte se tak hnacím motorem změn.
 
  • Rodiny s dětmi:
  • věnujte čas přípravě domácích pokrmů;
  • vařte se svými dětmi;
  • vařte z čerstvých surovin;
  • omezte při vaření a jídle sůl, nahrazujte ji jinými přísadami, bylinkami.
 
  • Každý z nás:
  • naučme se vyčíst obsah soli/sodíku z obalů potravin;
  • mysleme na svoje stravování a udělejme si čas na přípravu jídla;
  • nekupujme pečivo posypané solí;
  • v restauraci žádejme méně slaná jídla.

 K výzvě se připojte na  www.mene-solit.cz.

Za rok budeme mít opět možnost zhodnotit, co všechno se nám v této oblasti povedlo, a naplánovat další cíle.
 

Těším se na spolupráci!
MUDr. Vladimír Valenta, Ph. D.
Hlavní hygienik ČR

Více informací najdete na www.mzcr.cz a www.szu.cz

Pro více informací kontaktujte Ministerstvo zdravotnictví ČR, tel.: 224 972 166,
Odbor komunikace s veřejností, e-mail: tisk@mzcr.cz
25.02.2016 (autor Redakce)


Související
 

Lesy ČR opět chystají vánoční stromky dětem

vydáno 21.11.2016

Už třetím rokem věnuje státní podnik vánoční stromky dětským zdravotnickým a sociálním zařízením v celé České republice.

Téma: Zdravotnictví

Boj s rezistencí vůči antibiotikům se stává celosvětovou prioritou

vydáno 16.11.2016

Ministerstvo zdravotnictví (MZ) a Ministerstvo zemědělství (MZe) ve spolupráci s Kanceláří Světové zdravotnické organizace v ČR (WHO), Státním zdravotním ústavem (SZÚ) a Českou lékárnickou komorou (ČLnK) upozorňuje u příležitosti Evropského antibiotického dne, který připadá na 18. listopadu, na rostoucí nebezpečí...

Téma: Zdravotnictví

Pamlsková vyhláška omezí nabídku bufetů pouze pro žáky ZŠ

vydáno 16.11.2016

Do 1. ledna 2017 mají bufety ve školách, kde žáci plní povinnou školní docházku, možnost vyprodat zásoby potravin, které nevyhovují tzv. "pamlskové" vyhlášce. Po tomto termínu se už prodejci budou muset vyhláškou č. 282/2016 řídit. To se však netýká středních škol, které jsou od tohoto omezení osvobozeny.

Téma: Vzdělání / Zdravotnictví

Anketa
 

Kolik korun letos plánujete utratit za vánoční dárky?


www.statnisprava.cz
© Copyright 2000 - 2016, všechna práva vyhrazena - European Business Enterprise, a.s., Masarykovo nám. 14, Říčany
Firma je zapsána v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 8892, IČ 25130382, DIČ CZ25130382
E-mail: info@ebe.cz