https://www.ebe.cz/ebe/prezentace.nsf/i/ram

Jak se orientovat ve značení vajec

Vejce jsou v naší kultuře tradičním velikonočním symbolem a pokrmem. Před jarními svátky roste vždy poptávka po vejcích. V souvislosti s tím se každoročně množí dotazy ohledně jejich značení. Spotřebitele nejčastěji zajímá, jak poznat původ vajec a formu chovu. Přečtení následujících řádků by mělo spotřebiteli pomoci zorientovat se v této problematice. Ke stejnému účelu poslouží také názorná infografika.

Zásadní jsou údaje na skořápce vajíčka. První číslo na vajíčku informuje, z jakého je chovu. 1 – vejce od slepic chovaných ve volném výběhu, 2 – z halového chovu, 3 – z klecového chovu, 0 – vejce z ekologického chovu. Dále na vejci spotřebitel najde kód země, ze které vejce pochází, například označení „CZ“ znamená původ vejce v České republice. Pokud je na vejci uvedeno „PL“, jedná se o vejce z polského chovu, „DE“ značí, že jsou od německého chovatele atd. Zá kódem země pak následuje číslo, které identifikuje konkrétní chov. Pro identifikaci konkrétního českého chovu je možné využít následujícího vyhledavače - zde. Stačí zadat čtyřčíslí uvedené na vejci za  kódem „CZ“.

Pozor, země uvedená na krabičce či platu se může lišit od země uvedené na skořápce vajec uvnitř obalu. Značí totiž původ třídírny a je běžné, že třídírna nakupuje vejce od chovatelů v jiné zemi. Chceme-li tedy skutečně znát zemi původu vajec, je vždy nutné podívat se na skořápku!

Na obalu od vajec se pak nacházejí další údaje. Kromě základních údajů o firmě či počtu kusů v balení lze na obalu najít např. také hmotnostní skupinu, která je určena zkratkami S, M, L či XL, datum minimální trvanlivosti (maximálně 28 dní po snášce) nebo doporučení pro uchování vajec v chladu a slovně vyjádřený způsob chovu nosnic. Vejce musí být uchovávána při nekolísavé teplotě v rozmezí od +5 do +18 °C. Prodávat se mohou nejpozději 7 dní před uvedeným datem minimální trvanlivosti.

Pokud někdo prodává již vařená a barvená vejce, která k Velikonocím neodmyslitelně patří, jsou považována za vaječný výrobek nebo výrobek z vajec. Jejich minimální dobu trvanlivosti a podmínky skladování stanovuje výrobce a musí být v souladu se zákonem o potravinách. Na obalu musí být uvedeno identifikační označení výrobce.

Infografika: Vejce - víš co jíš?


01.04.2019 (autor Redakce)



Související

MZe spustilo portál pro nákup a prodej sazenic a semen lesních dřevin

vydáno 15.05.2019

Ministerstvo zemědělství připravilo nový portál Nabídky a poptávky reprodukčního materiálu. Slouží pro vlastníky lesů, odborné lesní hospodáře i školkaře. Najdou na něm jednoduchý přehled o poptávce a nabídce sazenic a semen lesních dřevin.

Téma: Zemědělství

Příjem Jednotných žádostí 2019 končí už 15. května

vydáno 10.05.2019

Finále Jednotné žádosti 2019 se blíží. Každoročně si prostřednictvím tohoto „univerzálního“ formuláře zažádá o zemědělské dotace více než 30 tisíc žadatelů. Připomínáme, že řádný termín pro podání žádostí končí 15. května. K 9. květnu jich Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) přijal přes 17 tisíc.

Téma: Zemědělství

MZe podpoří u zemědělců hospodaření, které zadrží vodu v půdě

vydáno 09.05.2019

Pilotní projekt pro šetrné hospodaření zemědělců v ochranném pásmu vodní nádrže Švihov (Želivka), ve kterém zemědělci výrazně omezí používání přípravků na ochranu rostlin nebo nový dotační titul pro pěstitele cukrové řepy na mechanickou likvidaci plevele. Tyto nástroje mají nově doplnit opatření, která Ministerstvo...

Téma: Zemědělství


www.statnisprava.cz
© Copyright 2000 - 2019, všechna práva vyhrazena - European Business Enterprise, a.s., Masarykovo nám. 14, Říčany
Firma je zapsána v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 8892, IČ 25130382, DIČ CZ25130382
E-mail: info@ebe.cz