https://www.ebe.cz/ebe/prezentace.nsf/i/ram

Jak se orientovat ve značení vajec

Vejce jsou v naší kultuře tradičním velikonočním symbolem a pokrmem. Před jarními svátky roste vždy poptávka po vejcích. V souvislosti s tím se každoročně množí dotazy ohledně jejich značení. Spotřebitele nejčastěji zajímá, jak poznat původ vajec a formu chovu. Přečtení následujících řádků by mělo spotřebiteli pomoci zorientovat se v této problematice. Ke stejnému účelu poslouží také názorná infografika.

Zásadní jsou údaje na skořápce vajíčka. První číslo na vajíčku informuje, z jakého je chovu. 1 – vejce od slepic chovaných ve volném výběhu, 2 – z halového chovu, 3 – z klecového chovu, 0 – vejce z ekologického chovu. Dále na vejci spotřebitel najde kód země, ze které vejce pochází, například označení „CZ“ znamená původ vejce v České republice. Pokud je na vejci uvedeno „PL“, jedná se o vejce z polského chovu, „DE“ značí, že jsou od německého chovatele atd. Zá kódem země pak následuje číslo, které identifikuje konkrétní chov. Pro identifikaci konkrétního českého chovu je možné využít následujícího vyhledavače - zde. Stačí zadat čtyřčíslí uvedené na vejci za  kódem „CZ“.

Pozor, země uvedená na krabičce či platu se může lišit od země uvedené na skořápce vajec uvnitř obalu. Značí totiž původ třídírny a je běžné, že třídírna nakupuje vejce od chovatelů v jiné zemi. Chceme-li tedy skutečně znát zemi původu vajec, je vždy nutné podívat se na skořápku!

Na obalu od vajec se pak nacházejí další údaje. Kromě základních údajů o firmě či počtu kusů v balení lze na obalu najít např. také hmotnostní skupinu, která je určena zkratkami S, M, L či XL, datum minimální trvanlivosti (maximálně 28 dní po snášce) nebo doporučení pro uchování vajec v chladu a slovně vyjádřený způsob chovu nosnic. Vejce musí být uchovávána při nekolísavé teplotě v rozmezí od +5 do +18 °C. Prodávat se mohou nejpozději 7 dní před uvedeným datem minimální trvanlivosti.

Pokud někdo prodává již vařená a barvená vejce, která k Velikonocím neodmyslitelně patří, jsou považována za vaječný výrobek nebo výrobek z vajec. Jejich minimální dobu trvanlivosti a podmínky skladování stanovuje výrobce a musí být v souladu se zákonem o potravinách. Na obalu musí být uvedeno identifikační označení výrobce.

Infografika: Vejce - víš co jíš?


01.04.2019 (autor Redakce)



Související

Pravidla pro dovoz potravin živočišného původu pro osobní spotřebu ze zahraničí

vydáno 08.07.2019

Pro období letních dovolených Státní veterinární správa (SVS) připomíná, jaká pravidla platí při dovozu tzv. „svačinek“, tedy produktů živočišného původu pro osobní spotřebu ze třetích zemí do EU. Pro dovoz svačinek platí v rámci EU harmonizovaný přístup. Do EU není možné dovážet pro osobní spotřebu maso, masné...

Téma: Volný čas a cestování / Zemědělství

Nekalé obchodní praktiky v e-shopech

vydáno 03.07.2019

Česká obchodní inspekce uskutečnila v 1. čtvrtletí tohoto roku 293 kontrol. Akce byla zaměřená na dodržování zákonných povinností v oblasti internetového obchodování. Inspektoři zjistili nedodržení příslušné legislativy u 84% případů. Nejčastěji docházelo k porušení zákona o ochraně spotřebitele.

Téma: Ochrana spotřebitele

SVS kvůli horku pozastavila odbavování zásilek hospodářských zvířat na větší vzdálenosti

vydáno 26.06.2019

Státní veterinární správa (SVS) v souvislosti s aktuálními extrémními teplotami nebude v následujících třech dnech (26. – 28. 6. 2019) odbavovat zásilky hospodářských zvířat z České republiky na vzdálenost delší než 600 km. SVS situaci nadále sleduje a v případě, že by velmi vysoké teploty pokračovaly i nadále, je...

Téma: Zemědělství


www.statnisprava.cz
© Copyright 2000 - 2019, všechna práva vyhrazena - European Business Enterprise, a.s., Masarykovo nám. 14, Říčany
Firma je zapsána v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 8892, IČ 25130382, DIČ CZ25130382
E-mail: info@ebe.cz