Jak se orientovat ve značení vajec

Vejce jsou v naší kultuře tradičním velikonočním symbolem a pokrmem. Před jarními svátky roste vždy poptávka po vejcích. V souvislosti s tím se každoročně množí dotazy ohledně jejich značení. Spotřebitele nejčastěji zajímá, jak poznat původ vajec a formu chovu. Přečtení následujících řádků by mělo spotřebiteli pomoci zorientovat se v této problematice. Ke stejnému účelu poslouží také názorná infografika.

Zásadní jsou údaje na skořápce vajíčka. První číslo na vajíčku informuje, z jakého je chovu. 1 – vejce od slepic chovaných ve volném výběhu, 2 – z halového chovu, 3 – z klecového chovu, 0 – vejce z ekologického chovu. Dále na vejci spotřebitel najde kód země, ze které vejce pochází, například označení „CZ“ znamená původ vejce v České republice. Pokud je na vejci uvedeno „PL“, jedná se o vejce z polského chovu, „DE“ značí, že jsou od německého chovatele atd. Zá kódem země pak následuje číslo, které identifikuje konkrétní chov. Pro identifikaci konkrétního českého chovu je možné využít následujícího vyhledavače - zde. Stačí zadat čtyřčíslí uvedené na vejci za  kódem „CZ“.

Pozor, země uvedená na krabičce či platu se může lišit od země uvedené na skořápce vajec uvnitř obalu. Značí totiž původ třídírny a je běžné, že třídírna nakupuje vejce od chovatelů v jiné zemi. Chceme-li tedy skutečně znát zemi původu vajec, je vždy nutné podívat se na skořápku!

Na obalu od vajec se pak nacházejí další údaje. Kromě základních údajů o firmě či počtu kusů v balení lze na obalu najít např. také hmotnostní skupinu, která je určena zkratkami S, M, L či XL, datum minimální trvanlivosti (maximálně 28 dní po snášce) nebo doporučení pro uchování vajec v chladu a slovně vyjádřený způsob chovu nosnic. Vejce musí být uchovávána při nekolísavé teplotě v rozmezí od +5 do +18 °C. Prodávat se mohou nejpozději 7 dní před uvedeným datem minimální trvanlivosti.

Pokud někdo prodává již vařená a barvená vejce, která k Velikonocím neodmyslitelně patří, jsou považována za vaječný výrobek nebo výrobek z vajec. Jejich minimální dobu trvanlivosti a podmínky skladování stanovuje výrobce a musí být v souladu se zákonem o potravinách. Na obalu musí být uvedeno identifikační označení výrobce.

Infografika: Vejce - víš co jíš?


01.04.2019 (autor Redakce)



Související

Trh s biopotravinami roste

vydáno 18.04.2019

Domácí spotřeba biopotravin v roce 2017 byla 3,33 miliardy korun, meziročně tedy vzrostla o 30,5 % a byla nejvyšší od roku 2008. V Evropě je tento nárůst 10,5 %. Vyplývá to z dotazníkového šetření mezi výrobci a distributory biopotravin registrovanými na Ministerstvu zemědělství (MZe) k 31. 12. 2017. Výsledky...

Téma: Zemědělství

Národní dotace do živočišné výroby dlouhodobě rostou

vydáno 16.04.2019

Nejvyšší kontrolní úřad prověřil dotace na podporu živočišné výroby rozdělované v letech 2014 až 2017. Prostředky na tyto dotace ze státního rozpočtu i z fondů EU rozděluje a spravuje Ministerstvo zemědělství (MZe) a Státní zemědělský a intervenční fond (SZIF). ČR patří k zemím EU, které živočišnou výrobu výrazně...

Téma: Ekonomika a finance / Zemědělství

ČOI kontrolovala zprostředkování a prodej předmětů kulturní hodnoty

vydáno 15.04.2019

Česká obchodní inspekce vyhodnotila kontrolní akci zaměřenou na zprostředkování prodeje a prodej předmětů kulturní hodnoty a kulturních památek, kterou uskutečnila v druhé polovině minulého roku.

Téma: Ochrana spotřebitele


www.statnisprava.cz
© Copyright 2000 - 2019, všechna práva vyhrazena - European Business Enterprise, a.s., Masarykovo nám. 14, Říčany
Firma je zapsána v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 8892, IČ 25130382, DIČ CZ25130382
E-mail: info@ebe.cz