Hlavní hygienik ČR: I letos pečlivě kontrolujeme kvalitu zmrzliny

Stejně jako v předcházejících letech provádějí hygienici také v letošní letní sezóně kontroly výroby a prodeje zmrzlin. Oproti loňsku ale došlo k výrazné změně charakteru kontrolovaných provozoven. V hledáčku hygieniků jsou zejména stánky nebo občerstvení, kde je buď prováděna výroba zmrzliny studenou cestou, nebo je sem dovážena zmrzlina hluboko zmražená. V kontrole přípravy a podávání zmrzliny hygienici dále pokračují také v rámci běžného dozoru nad provozovnami, kde je zmrzlina pouze součástí nabídky, nikoli nosnou položkou sortimentu.

„V červenci letošního roku bylo provedeno 420 kontrol výroby a prodeje zmrzlin ve více než 300 provozovnách. Mezi nejčastější závady patří opakované nedodržování provozní a osobní hygieny, neodpovídající značení zmrzlinových směsí i rozpracovaných polotovarů, neodpovídající podmínky pro skladování potravin nebo používání potravin s prošlou dobou minimální trvanlivosti. Z důvodu hrubého porušení hygienických zásad při výrobě a manipulaci s potravinami byl v 6 případech vydán zákaz činnosti,“ popisuje hlavní hygienik ČR Vladimír Valenta.

Za červenec bylo navrženo 70 sankcí ve výši přesahující Kč 150.000,-. Hygienici dále uložili 45 opatření, přičemž mezi nejčastější patří nařízení dezinfekce celého zmrzlinového stroje a pracovních ploch, likvidace polotovarů s prošlou dobou minimální trvanlivosti nebo nařízení povinného ověření mikrobiologické nezávadnosti zmrzliny.

Od začátku roku 2015 bylo na mikrobiologické vyšetření odesláno 320 vzorků zmrzlin, z čehož 87 hodnotili hygienici jako nevyhovující. 24 vzorků bylo posouzeno senzoricky a 18 putovalo na chemické vyšetření. Hygienici u řady z nich zjistili používání polotovaru, který obsahoval nepovolené barvivo pro kategorii zmrzlin, a tento polotovar byl okamžitě zlikvidován. V kontrolách budou v době zvýšeného prodeje zmrzlin, tedy nejméně do konce září, orgány ochrany veřejného zdraví nadále pokračovat. Zkontrolovat plánují ještě kolem 1000 provozoven.


17.08.2015 (autor Redakce)



Související

Elektrické paralyzéry neodpovídaly bezpečnostním požadavkům

vydáno 19.04.2017

Správné, funkční a bezpečné používání elektrických paralyzérů může být účinnou ochranou. Technické a bezpečností parametry však musí být v souladu s právními předpisy tak, aby nedocházelo k případnému zdravotnímu poškození jak uživatele, tak útočníka.

Téma: Ochrana spotřebitele

Závěr lyžařské sezóny se neobešel bez pokut

vydáno 12.04.2017

Inspektoři ČOI na závěr lyžařské sezóny provedli kontrolu restauračních zařízení v horských střediscích Krkonoš. Celkem bylo zaznamenáno 50 % porušení zákona o ochraně spotřebitele.

Téma: Ochrana spotřebitele

Kvalita prodávaného medu je nevyhovující - polovina je falšovaná

vydáno 10.04.2017

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) uskutečnila mimořádnou kontrolu medů vyrobených (balených) v ČR. Akci Potravinářská inspekce zaměřila na kontrolu jakosti dle vyhlášky 76/2003 Sb., ověření botanického a geografického původu medu a ověření přítomnosti reziduí nepovolených farmakologicky účinných...

Téma: Ochrana spotřebitele

Anketa

Kde kupujete med?

v obchodě  20
od včelaře  247
v obchodě i od včelaře  22
med nekupuji  20

Hlasovalo 309 návštěvníků.


www.statnisprava.cz
© Copyright 2000 - 2017, všechna práva vyhrazena - European Business Enterprise, a.s., Masarykovo nám. 14, Říčany
Firma je zapsána v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 8892, IČ 25130382, DIČ CZ25130382
E-mail: info@ebe.cz