Hlavní hygienik ČR: I letos pečlivě kontrolujeme kvalitu zmrzliny

Stejně jako v předcházejících letech provádějí hygienici také v letošní letní sezóně kontroly výroby a prodeje zmrzlin. Oproti loňsku ale došlo k výrazné změně charakteru kontrolovaných provozoven. V hledáčku hygieniků jsou zejména stánky nebo občerstvení, kde je buď prováděna výroba zmrzliny studenou cestou, nebo je sem dovážena zmrzlina hluboko zmražená. V kontrole přípravy a podávání zmrzliny hygienici dále pokračují také v rámci běžného dozoru nad provozovnami, kde je zmrzlina pouze součástí nabídky, nikoli nosnou položkou sortimentu.

„V červenci letošního roku bylo provedeno 420 kontrol výroby a prodeje zmrzlin ve více než 300 provozovnách. Mezi nejčastější závady patří opakované nedodržování provozní a osobní hygieny, neodpovídající značení zmrzlinových směsí i rozpracovaných polotovarů, neodpovídající podmínky pro skladování potravin nebo používání potravin s prošlou dobou minimální trvanlivosti. Z důvodu hrubého porušení hygienických zásad při výrobě a manipulaci s potravinami byl v 6 případech vydán zákaz činnosti,“ popisuje hlavní hygienik ČR Vladimír Valenta.

Za červenec bylo navrženo 70 sankcí ve výši přesahující Kč 150.000,-. Hygienici dále uložili 45 opatření, přičemž mezi nejčastější patří nařízení dezinfekce celého zmrzlinového stroje a pracovních ploch, likvidace polotovarů s prošlou dobou minimální trvanlivosti nebo nařízení povinného ověření mikrobiologické nezávadnosti zmrzliny.

Od začátku roku 2015 bylo na mikrobiologické vyšetření odesláno 320 vzorků zmrzlin, z čehož 87 hodnotili hygienici jako nevyhovující. 24 vzorků bylo posouzeno senzoricky a 18 putovalo na chemické vyšetření. Hygienici u řady z nich zjistili používání polotovaru, který obsahoval nepovolené barvivo pro kategorii zmrzlin, a tento polotovar byl okamžitě zlikvidován. V kontrolách budou v době zvýšeného prodeje zmrzlin, tedy nejméně do konce září, orgány ochrany veřejného zdraví nadále pokračovat. Zkontrolovat plánují ještě kolem 1000 provozoven.


17.08.2015 (autor Redakce)



Související

Potravinářská inspekce zjistila nevyhovující kečup, obsahoval polovinu rajčat

vydáno 31.07.2017

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) nařídila společnosti Lidl Česká republika, v.o.s., aby stáhla z tržní sítě nevyhovující potravinu „Kania CURRY KETCHUP Mild“, s označením data minimální trvanlivosti do 28. 4. 2018, výrobce: Lidl Česká republika v.o.s. Dle došetření výrobek pochází z Německa.

Téma: Ochrana spotřebitele

'Zákaz prodeje alkoholických nápojů a tabákových výrobků osobám mladším 18 let' jako nápis už nestačí

vydáno 27.07.2017

Česká obchodní inspekce preventivně upozorňuje na skutečnost, že běžně užívaný nápis „Zákaz prodeje alkoholických nápojů a tabákových výrobků osobám mladším 18 let“ není dostatečný z pohledu zákona č. 65/2017 Sb., o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek, tzv. „protikuřácký zákon“. Česká obchodní...

Téma: Ochrana spotřebitele / Podnikání / Právo a zákony

Spotřebitel má nárok na vydání dokladu o zakoupení zboží

vydáno 24.07.2017

Prodejce je povinen spotřebiteli při nákupu zboží vydat nejen doklad EET, ale i na vyžádání doklad o zakoupení zboží. Česká obchodní inspekce Ústeckého a Libereckého kraje uskutečnila kontroly v provozovnách řeznictví a regionálních produktů, ve kterých se zaměřila na dodržování zákona o ochraně spotřebitele, který...

Téma: Daně / Ochrana spotřebitele

Anketa

Účastníte se účtenkové loterie?

ano  17
ne  43

Hlasovalo 60 návštěvníků.


www.statnisprava.cz
© Copyright 2000 - 2017, všechna práva vyhrazena - European Business Enterprise, a.s., Masarykovo nám. 14, Říčany
Firma je zapsána v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 8892, IČ 25130382, DIČ CZ25130382
E-mail: info@ebe.cz