https://www.helpgdpr.cz/rstsp/uzivatele.nsf/sluzby/hge-overeni_souladu_s_gdpr

GDPR Akademie letos naposledy

Poslední letošní přednáškový blok měla ve středu na programu GDPR Akademie, na které se podílí i Úřad pro ochranu osobních údajů. Tématem byla národní legislativa a její změny i dopady po zavedení Obecného nařízení.

Za ÚOOÚ se posledního bloku jako přednášející zúčastnila Miroslava Matoušová, vrchní rada pro vládní agendy. Přítomné seznámila s oblastí ochrany osobních údajů dle stávající právní úpravy a dle Obecného nařízení (GDPR).

„V celé Unii je třeba zajistit soudržné a jednotné uplatňování pravidel ochrany“, zdůraznila Miroslava Matoušová s tím, že spolu s osobními údaji by v unijním prostoru měla cestovat i jejich ochrana. Obecné nařízení ale není striktním příkazem bez možností národních úprav. „GDPR opravdu obsahuje články, ve kterých se o možnosti omezení rozsahu povinností a stanovení odchylek na národní úrovni hovoří“.

V mnoha bodech se však Obecné nařízení bude i po svém zavedení v podstatě shodovat se současným zákonem č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů. „Třeba zásady zpracování osobních údajů, jako účelové omezení, minimalizace údajů, přesnost či důvěrnost se nemění,“ potvrdila Miroslava Matoušová.

Zvýšená pozornost naopak bude věnována zabezpečení osobních údajů. I tady však platí, že jeho metody jako pseudonymizace či logy budou pouze doporučeny, a ani v případě sankcí za nedostatečnou ochranu nebude postupováno striktně plošně. Bude brán ohled na ekonomickou situaci správce, ale i na to, zda má kontrolovaná společnost zpracování osobních údajů jen jako pomocnou činnost, nebo jako hlavní. V druhém případě je povinností více. Jednou z nich je i jmenování Pověřence pro ochranu osobních údajů. „Spíše než najímat člověka odjinud, je vhodnější určit osobu, která již v takové společnosti pracuje, a v dané problematice se vyzná“, radí Miroslava Matoušová. Důležitá bude na tomto místě i dobrá součinnost s dozorovým úřadem, kterým bude v České republice ÚOOÚ.

GDPR Akademie probíhá již od poloviny tohoto roku v souvislosti s přípravou na Obecné nařízení o ochraně osobních údajů. Organizuje ji Svaz průmyslu a dopravy ČR s odbornou garancí Úřadu pro ochranu osobních údajů a ve spolupráci s Ministerstvem průmyslu a obchodu.


Téma: Právo a zákony, Zdroj: Úřad pro ochranu osobních údajů, Obrázek: Pixabay
07.12.2017 (autor Redakce)



Související

ČOI začala kontrolovat dobíjecí stanice pro elektromobily

vydáno 15.10.2018

Automobily s elektrickým pohonem jsou v České republice stále populárnější. Výrobci předpokládají, že během dalších let se jejich prodej několikrát navýší. Se vzrůstajícím zájmem o nákup těchto automobilů roste i počet dobíjecích stanic. Česká obchodní inspekce provedla během června a července tohoto roku první...

Téma: Doprava / Právo a zákony

Sdílený lékový záznam, který významně zvýší bezpečnost pacienta, schválila vláda

vydáno 11.10.2018

Novelu zákona o léčivech, která přináší sdílený lékový záznam pacienta schválila na svém jednání vláda. Díky sdílenému lékovému záznamu bude mít lékař přehled o všech lécích předepsaných a vydaných pacientovi a bude moci snadněji hlídat dodržování jeho léčebných plánů.

Téma: Právo a zákony / Zdravotnictví

Kontrola zákazu prodeje tabáku mladistvým přinesla další odhalení

vydáno 11.10.2018

Česká obchodní inspekce provedla ve 2. čtvrtletí 2018 kontroly dodržování zákona o ochraně zdraví před škodlivými látkami. Konkrétně se zaměřila na prodej tabákových výrobků. Dále kontrolovala dodržování zákona o spotřebních daních a další právní předpisy. Víc než v polovině kontrol zjistili inspektoři porušení...

Téma: Právo a zákony

Anketa

Zúčastňujete se zasedání zastupitelstva Vaší obce/města?

pravidelně  10
občas  8
ne  27

Hlasovalo 45 návštěvníků.


www.statnisprava.cz
© Copyright 2000 - 2018, všechna práva vyhrazena - European Business Enterprise, a.s., Masarykovo nám. 14, Říčany
Firma je zapsána v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 8892, IČ 25130382, DIČ CZ25130382
E-mail: info@ebe.cz