https://www.helpgdpr.cz/rstsp/uzivatele.nsf/sluzby/hge-tarif2

GDPR Akademie letos naposledy

Poslední letošní přednáškový blok měla ve středu na programu GDPR Akademie, na které se podílí i Úřad pro ochranu osobních údajů. Tématem byla národní legislativa a její změny i dopady po zavedení Obecného nařízení.

Za ÚOOÚ se posledního bloku jako přednášející zúčastnila Miroslava Matoušová, vrchní rada pro vládní agendy. Přítomné seznámila s oblastí ochrany osobních údajů dle stávající právní úpravy a dle Obecného nařízení (GDPR).

„V celé Unii je třeba zajistit soudržné a jednotné uplatňování pravidel ochrany“, zdůraznila Miroslava Matoušová s tím, že spolu s osobními údaji by v unijním prostoru měla cestovat i jejich ochrana. Obecné nařízení ale není striktním příkazem bez možností národních úprav. „GDPR opravdu obsahuje články, ve kterých se o možnosti omezení rozsahu povinností a stanovení odchylek na národní úrovni hovoří“.

V mnoha bodech se však Obecné nařízení bude i po svém zavedení v podstatě shodovat se současným zákonem č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů. „Třeba zásady zpracování osobních údajů, jako účelové omezení, minimalizace údajů, přesnost či důvěrnost se nemění,“ potvrdila Miroslava Matoušová.

Zvýšená pozornost naopak bude věnována zabezpečení osobních údajů. I tady však platí, že jeho metody jako pseudonymizace či logy budou pouze doporučeny, a ani v případě sankcí za nedostatečnou ochranu nebude postupováno striktně plošně. Bude brán ohled na ekonomickou situaci správce, ale i na to, zda má kontrolovaná společnost zpracování osobních údajů jen jako pomocnou činnost, nebo jako hlavní. V druhém případě je povinností více. Jednou z nich je i jmenování Pověřence pro ochranu osobních údajů. „Spíše než najímat člověka odjinud, je vhodnější určit osobu, která již v takové společnosti pracuje, a v dané problematice se vyzná“, radí Miroslava Matoušová. Důležitá bude na tomto místě i dobrá součinnost s dozorovým úřadem, kterým bude v České republice ÚOOÚ.

GDPR Akademie probíhá již od poloviny tohoto roku v souvislosti s přípravou na Obecné nařízení o ochraně osobních údajů. Organizuje ji Svaz průmyslu a dopravy ČR s odbornou garancí Úřadu pro ochranu osobních údajů a ve spolupráci s Ministerstvem průmyslu a obchodu.


Téma: Právo a zákony, Zdroj: Úřad pro ochranu osobních údajů, Obrázek: Pixabay
07.12.2017 (autor Redakce)



Související

Při operaci TROFI odhalili celníci a inspektoři nelegální obchod s tygry

vydáno 20.07.2018

Zcela mimořádného úspěchu na poli potírání environmentální kriminality docílila Celní správa ČR spolu s Českou inspekcí životního prostředí (ČIŽP). Vzhledem ke zvyšujícímu se počtu záchytů exemplářů CITES totiž zaměřila celní správa pozornost i na tento druh trestné činnosti.

Téma: Právo a zákony

Téměř polovina prodejců tabákových výrobků porušila zákon

vydáno 17.07.2018

Česká obchodní inspekce prováděla v průběhu roku 2017 kontroly dodržování zákonů v oblasti prodeje tabákových výrobků. Především se zaměřila na zákon o spotřební dani, o ochraně zdraví před škodlivými látkami, který se týká zejména zákazu prodeje tabáku a alkoholu mladistvým a na zákon o ochraně spotřebitele. Celkem...

Téma: Ochrana spotřebitele / Právo a zákony

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy porušuje zákon při přezkumech maturitních zkoušek

vydáno 13.07.2018

Ombudsmanka se postupem ministerstva školství při přezkumech maturitních zkoušek zabývá již od roku 2014. Přes opakovaná upozornění se na nezákonné praxi ministerstva mnoho nezměnilo. Maturita je často první životní událostí, kdy se mladí lidé dostávají do kontaktu se státní mocí. Nezájem státu vypořádat se s...

Téma: Právo a zákony / Vzdělávání

Anketa

Využijete možnost vyřídit si řidičský průkaz na jakémkoliv úřadě ORP?

ano  75
ne  30
možná  13

Hlasovalo 118 návštěvníků.


www.statnisprava.cz
© Copyright 2000 - 2018, všechna práva vyhrazena - European Business Enterprise, a.s., Masarykovo nám. 14, Říčany
Firma je zapsána v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 8892, IČ 25130382, DIČ CZ25130382
E-mail: info@ebe.cz